login
Inicia sessió

register
Registra't

Construcció d'un violí

4.- Boluta

Encara no tocaria però, paral.lelament a tota l'altra feina he començat a fer la boluta. El plànol per guiar-me l'he tret d'un plànol d'un 4/4 i l'he reduit, tal i com he fet amb la plantilla.

Una de les mides més importants a tenir en compte alhora de fer un vioĺí és la longitud de la corda vibrant. Aquesta distància ha de ser una de concreta, i, en ens vindrà marcada per 2 cotes, la distància de la selleta superior (punt on acaben les 4 cordes de dalt de tot) a l'extrem superior de la caixa, i la distància de l'extrem superior de la caixa al pont.

En el cas que m'ocupa:

Longitud de corda vibrant: 285mm.

Selleta - extrem superior: 114mm.

extrem superior - pont: 171mm.

Per tant he hagit de tenir en compte que la boluta, desde el punt on posaré la selleta ha de fer com a mínim més de 114 + 6 mm. Aquests 6mm. són un petit marge que li dono més la distància que entrarà el colze del mànec quan l'enganxi al cos de la caixa (això es fa al final).

Començo, doncs, amb el perfil del mànec i de la boluta que vaig tallar el mateix dia que la plantilla i hi marco unes línies per les que aniré serrant i desvastant el dibuix de la espiral.

La fusta emprada és d'auró, la mateixa que la dels aros i la del fons de la caixa. Jo la compro a Madinter,

Boluta: 12€ (sense iva) + transport

També marco la linia del mig i el dibuix de la part longitudinal del conjunt per no passar-me al serrar i tenir una referència de com hauré d'anar tallant i treient material.

Vaig treient material guiant-me per les linies amb la serra i amb gubies.

Amb una rasqueta esmolada començo a afinar una mica les zones desvastades per les gúbies per tal que quedi finet

I aquí deixo unes fotos més del procés de la boluta i del violí que estic acavant mentre he començat aquest últim.

Podreu compara les dues bolutes.

La boluta va agafant forma, bé, més aviat finura, de moment és el que tins, i ja està força bé tenint en compte que tinc 10-15 min al dia per anar treballant, aquí us deixo fotos de la boluta tal i com està ara i de la caixa de l'altre violí que estic acabat.

Comentaris (2)28-05-2013 00:37:17

3.- Aros

Els aros són tires fines de 1mm. de gruix constant que faràn de paret, la fusta és d'auró igual que la del fons i la de la boluta.

Per enganxar-los pirmer se'ls ha de donar forma amb un ferro ben calent, deixant-los en remull durant una bona estona.

Per rebaixar els aros a 1mm. uso el ribot molt ben esmolat

S'enganxen primer les C's


Rebaixem el que ha sobrat i li fem la forma de punta perquè quan enganxem els laterals , aquests, montin just a sobre dels aros de les c's

I el resultat final és aquest

Retallo i acabo de pulir una mica els cantos. Ho deixo tot a escaire i ja puc començar a marcar el perfil de la tapa i del fons amb el contorn que ha resultat.

Comentaris (0)28-05-2013 00:07:02

2.- Tacos

Amb la plantila ja feta el seqgüent pas és enganxar-hi els tacos. Aquests són unes petites peces de fusta que aniran situades a dalt i abaix i a cada una de les puntes de les 'C's' i és el que farà de base per l'estructura de les 'parets' del violí

Tallo els tacos una mica més grans que l'alçada que tindran els aros (=parets de la caixa), en aquest cas, violí d'1/1 a uns 30mm per després rebaixar-los a 27mm. que és l'alçada estàndar per aquesta mida.

Els enganxo a la plantilla amb cola calenta, només una miqueta perquè després els hauré de desenganxar de la plantilla.

I aquest n'és el resultat, amb la plantilla del perfil marco la forma de les puntes de les 'C's' i de la part superior i inferior per després anar donant la forma correcta als tacs, ja que és on enganxaré els aros que conformaran les 'parets' del violí.

Comentaris (0)27-05-2013 23:48:16

1- La plantilla

El primer pas és aconseguir els plànols d'on sigui. Per internet hi ha poca cosa i menys per un violí d' 1/2 per tant l'altra opció que em queda és aconseguir alguna taula amb mesures genèriques i després anar afinant els plats amb la intuició. Les mides bàsiques sí que són fàcils de trobar. Jo les he trobat aquí:

http://woodsoundstudio.com/setup.htm

Amb aquestes dades ja tinc algo per començar: el tamany de la plantilla.

El que faré serà agafar la plantilla d'un 4/4 i reduïr-la a la dimensió que necessito.


Com que no he torbat res per un violí 1/2 el que he decidit fer és reduir amb l'ordinador ua plantilla que sí que he trobat, per un 4/4 al tamany que he tret de la taula anterior.

Evidentment no es pot fer cas de les mesures aquí indicades ja que aquesta plantilla quedarà reduida al tamany de la caixa d'un 1/2.

Enganxo la plantilla a un talulell de contraxapat i la retallo i aprofito per fer el mateix amb la boluta.

PEr la boluta he escairat prèiament el troç d'auró abans d'enganxar-li el paper amb el contorn. La fusta utilitzada és un bloc d'auró que és la mateixxa fusta que el fons i els aros i costa 12€+IVA. comprada a


www.madinter.com


També faig una plantilla de fullola per després marcar els cantos de les 'C? de manera que les pugui pintar a sobre els tacos sense problemes.
LA presento a sobre de la plantilla del contorn i hi faig un parell de forats per després poder respectar la simetria.

Amb tot això ja tenim la plantilla feta! :P

Comentaris (3)17-05-2013 08:20:06