login
Inicia sessió

register
Registra't

Construcció d'un violí

Viola d'amore 5 .- Tapa (arquejat)

Doncs ara bé una cosa de les bones, fer l'arquejat de la tapa sense plantilles!!, En el plànol no surt cap de les plantilles per l'arquejat, per la direcció longitudinal no hi ha problema perquè en el plànol surt un dibuix de costat i per tant ja tinc la forma que ha de fer però no tinc les quintes (que són elsarquejats transversals a la direcció longitudinal)

Aquí tenim a la víctima:


I aquí l'arquejat longitudinal (després de força hores de rascar i rascar)...

Amb la curvatura longitudinal ja fet toquen les quintes. Arribat aquest punt vaig estar trencant-me el coco a veure com m'ho podia fer això, sense tenir cap plantilla i vaig recordar que hi havia un article en una revista que parlava de com, a partir d'un cercle i un punt excèntric a aquest, fent girar el cercle es marcava la trajectòria que feia el punt obteniem la curvatura usada per fer els arquejats. A partir d'aqui vaig 'inventar' un sistema per poder dibuixar aquesta trajectòria adaptant-la a les mesures de la viola. I aquest n'és el resultat:

https://www.youtube.com/watch?v=remHYjb2Q_0

Amb les plantilles ja dibuixades tenia la opció d'imprimir-les amb paper, enganxar el paper en una fullola i retallar-ne el perfil o bé fer el friki i imprimir-les en 3D, evidentment....

https://www.youtube.com/watch?v=BARjv3bmbvo

https://www.youtube.com/watch?v=jWG_CH0AOa8

Friki forever!!

i aquí el resultat; Ara a adaptar la tapa a les quintes (hores i més hores)

Comentaris (1)28-02-2015 09:20:50

Viola d'amore 4 .- Tapa (1)

Acabada la forma començo la tapa.

Aquesta és d'avet igual que el nostre amic violí i el procediment torna a ser el mateix, per tant no m'enrotllo:

La tapa la vaig comprar a maderas barber, a veure què tal funciona aquesta fusta.

IMAG2735

Enganxo les dues meitats després de pulir amb un ribot els dos extrems per on aniran unides assegurant que és perpendicular a la base.

IMAG2736

Una vegada enganxada (24 hores de repòs) marco un taladret amb aquesta fusteta que veieu que fa que em quefi perfectament vertical (si fes el forat a ull segur que em queda tort). Aquest forat el faré passant i després posaré la forma a sobre i continuaré el foradet fins els tacs superior i inferior. Això em pemetrà marcar el contorn de les tapes i que després no se'm moguin al enganxar tapes amb forma perquè en uniré primer les tapes i la forma amb un palet mitjanḉant els foradets:

IMAG2739
Marco el forat assegurant la verticalitat

IMAG2740
Continuo el forat fins a atravessar completament la tapa

IMAG2741
Traspasso el forat fins als tacs de la forma

Ja tinc dos punts de referència que em permetran situar la tapa sempre al mateix lloc en relació a la forma, ara toca marcar-ne el perfil i començar a fer la bombatura.

IMAG2742

IMAG2743
Aquí marco el contorn no sense primer haver usat els foradets per mantenir la tapa en relació a la forma

Quan vaig estar buscant informació i vaig contactar amb gent de tot el món per aconseguir un plànol molts em deien (apart de que no en tenien de plànol) que la fes a la meva manera, que inventés el que no sapigués i que improvitzés. Doncs heus aquí la primera cosa que canviaré respecte el plànol que al final vaig aconseguir

Com podeu veure estic fent servir una arandela per marcar el contorn a la tapa, això vol dir que, de fet, l'estic marcant però separada una miqueta respecte les parets dels aros i això ho faig perquè penso fer que, al igual que als violins, les tapes sobresurtin una miqueta de la forma, cosa que no passa amb les violes d'amore.

IMAG2744

IMAG2745

Amb el contorn ja retallat començo a rebaixar la alçada de la tapa per començar l'arquejat.

IMAG2746

IMAG2748

Comentaris (2)26-02-2015 00:03:03

Viola d'amore 3.- Aros

També al igual que el violí els aros s'aprimen i s'allisen fins a aconseguir un gruix constant d'1mm., la ñunica diferpencia que hi ha és l'amplada d'aquests, que és de 50mm. cosa que fa que sigui més ardua la tasca :-)

IMAG2708
Rebaixant aros amb la ganiveta

Una vegada a la mida (un parell d'horetes rascant) ja els podem doblar i enganxar les C's. Com sempre, per doblar-los, una mica d'aigua i un ferro a bona temperatura i a curbar!

IMAG2716

Tot això ho fem sempre amb cola calenta, ja que així, si passa algo algun dia, es poden desenganxar aplican-t'hi calor.

Cada vegada que enganxem algo amb cola calenta hem d'esperar almenys un dia per retirar les mordaces o sarjants que fem servir per apretar, no vaig fer cap foto d'aquest pas :-((

Abans de començar a doblar i enganxar els altre aros hem d'haver donat la forma a les C's de manera que els aros que ara venen montin a sobre d'aquestes.

IMAG2719

Dobleguem resta d'aros...

IMAG2722 IMAG2723

Els enganxem i acabem de donar-los la forma.

IMAG2728 IMAG2730 IMAG2731

He aprofitat per dobar i enganxar els aros del meu següent violí i així mato 2 ocells d'un sol tret!

IMAG2732

Comentaris (2)24-02-2015 23:53:43

Viola d'amore 2.- Tacs

Unaa vegada feta la plantilla, al igual que amb el violins, hem de fer i enganxar els tacs:

Aquesta vegada els faig més llargs i els de les puntes d'avet (com sempre) però els dels extrems els faig de salze de casa meva, aquell que va caure i el vaig tallar en porcions que estan ara mateix assecant-se:

IMAG2699

Els tacs han de quedar a la mateixa mida tots i, per això m'hi he de mirar una mica;

IMAG2697

Enganxo els tacs amb cola calenta i apreto ben fort contra el motlle.

IMAG2701

Amb la base del plànol que tinc em faig una plantilla amb un plàstic una mica rígid perquè se m'aguanti bé alhora de marcar el perfil del model en els tacs. Faig servir els foradets que vaig fer al ppi, quan feia la plantilla, com a guia per aguantar la plantilla, d'aquesta manera m'asseguro que no se'm mourà la plantilla i que em quedarà simètric.

IMAG2705

Així queda marcat, ara falta retallar la forma en els tacs a on després enganxaré els aros una vegada doblats.

F

IMAG2706

Comentaris (2)24-02-2015 00:36:47

Viola d'amore 1 .- Comencem!

Doncs bé, després de molt voltar per internet i buscar informació m'he decidit a fer una viola d'amore.

Daten molt antigues, tant com els primers violins i no sé ben bé qui fou que va començar a fer-les, el que sí que se és que són un pelet 'cursis' però boniques.

Consten de 7 cordes fregades i 7 més de simpàtiques, és a dir, que vibren per ressonància amb les altres quan les toques. Això dona un sò molt caracter-istic i especial, com de profunditat a aquests instruments.

Les cordes simpàtiques s'utilitzen a molts altres instruments sobretot de l'asia i una particularitat catalana és que al món només existeixen 4 violins amb cordes simpàtiques i, aquests quatre, varen ser fabricats per un luthier català. Era un tal Ricard Margarit i jo no sabia de la seva existència fins que vaig començar a interessar-me una mica per aquests temes.

Fer un violí de cordes simpàtiques és un dels meus futurs projectes.

Si voleu més informació sobre els violins amb cordes simpàtiques podeu accedir aquí:

www.persimpatia.com

És la web d'una persona que està realitzant un documental sobre aquests vioins i de com els va a buscar per tot el món per poder-los reunir de nou.

Bé, no m'enrotllo més:

A l'atac!

Finalment després de molt rebuscar em van enviar un plànol desde Canadà, una noia molt simpàtica, el vaig convertir a fraccions de din.a4 per poder-lo imprimir i anar ajuntant fulles per configurar-lo.

Deixo l'enllaç de la pàgina de la noia que me'l va enviar com a petit agraiment.

www.finestrings.ca

IMAG2654

Utilitzaré una fusta dolenta que corria per casa per fer el motlle interior.

El procediment és idèntic al del violí per tant m'estalvio d'exlicar-lo, el que sí que comentaré és que això que veieu abaix és un aparatet per fer que els forats quedin verticals del tot.

IMAG2655

Marco el foradet on el vull, aquest foradet serà per marcar el centre del motlle i insertar-hi una broqueta petita que em farà de guia alhora de marcar la forma dels tacs.

IMAG2656

Aquí es pot comprobar com la peça de fusta em fa de guia de la broca perquè no entri torta.

IMAG2658

IMAG2659

IMAG2698

Amb el motlle marcat és qüestió de retallar-lo i fer els foradets o buidats que es cregui convenient per a poder enganxar els tacs.

Comentaris (4)22-02-2015 23:50:45