login
Inicia sessió

register
Registra't

Construcció d'un violí

viola d'amore 21 .- Desastre

Doncs ha arribat el primer desastre gros del procés.

Al intentar treure la forma em costava molt i he decidit picar una miqueta amb el martell, la tapa és molt més dèbil que el fons i aquesta, sense que me’n adonés, s’ha anat esquerdant. Se m’ha caigut l’ànima al terra però s’ha d’afrontar la realitat i posar-hi remei.

En la foto de sota es poden apreciar 4 esquerdes que surten de les efes i quasi arriven als extrems del plat. És una pena.

IMAG3554

Però enlloc de lamentar-me tant el que he de fer és arreglar-ho. Serà la primera reparació que faci i, com que en tinc nocions, crec que ho podré superar sense dificultats.

El primer pas és omplir de cola les esquerdes assegurant que aquesta entri per tot l’interior. Hi poso cola i obro una mica el plat per tal que s’obri la esquerda i entri la cola. Després, evidentemnt, s’ha d’apretar pels extrems de la millor manera que es pugui, en el meu cas, com que no tinc eines de reparació, apreto amb algun sarjant.

IMAG3558

El següent pas és anar enganxant fustetes quadrades amb la veta perpendicular al sentit de la veta de la tapa a tot el llarg de les esquerdes. Només tinc un sarjantet per anar enganxant per tant trigaré molts dies a acabar.

En la foto de sota es pot veure com enganxo les fustetes que he esmentat. També es pot veure com hi ha cola a les 4 esquerdes que van sortir.

IMAG3559

Com que he d’esperar 24h a que assequi bé la cola, aprofito, mentre enganxi la 2a fusteta, per encolar també els contraaros del costat del fons.

IMAG3563

IMAG3564

Encolats els contraaros he de continuar enganxant fustetes fins a acabar les 4 esquerdes amb paciència i dies:

Quan he acabat d’encolar totes les fustetes les he d’aprimar una mica i viselar, de forma que quedin lo més arran del plat possible.

Amb l’ajuda de cutters i enformadors ben esmolats ho aconsegueixo.

Finalment la cosa ha quedat així: té bona pinta……

IMAG3576

Comentaris (9)11-02-2016 19:28:50

Viola d'amore 20 .- Encolat de la tapa

Avui penjo un video de com enganxo les tapes dels meus instruments, més o menys sempre faig servir la mateixa tècnica, no té massa misteri però és el següent pas que tocava.

En el moment de dibuixar el contorn de les tapes sempre hi marco dos forats per després ajudarme a que quedin centrades. Per la viola D’amore ho he fet igual

IMAG3547

Vaig llimar un parell de broques del 2,5mm. i els vaig arrodonir la punta, d’aquesta manera em queda només un petit palet que el faig servir per inserir-lo a les tapes i a la forma alhora d’encolar-los entre ells. Tant a dalt com abaix:

IMAG3546

Mentre s’escalfa la cola preparo tot el reguitzell de sarjantets per tenir-los aprop ja que la cola asseca molt ràpid i és bàsic anar rapidet.

IMAG3548

I, com sempre, sarjantet rera sarjantet els col.loco ben apretadets:

IMAG3549

Amb la tapa ja enganxada i la cola encara fresca hi passo un pinzell amb l’aigua calenta que he fet servir per escalfar al bany maria la cola. i vaig traient tota la cola sobrant, és millor fer-ho en aquest moment perquè quan la cola està seca és molt més complicat de treure. D’aquesta manera les unions tapa-forma queden netes de restes de cola que hagi pogut sortir alhora d’apretar.

IMAG3551

Finalment penjo el video que comentava més amunt perquè es pugui veure el procés. És una mica llarg però surt tot el que vaig fent

https://www.youtube.com/watch?v=15uywwOad84

Comentaris (4)10-02-2016 00:19:30