login
Inicia sessió

register
Registra't

Construcció d'un violí

Plantilla boluta

Doncs és d’aquelles coses que sempre he volgut fer però m’ha fet mandra, ara mateix utilitzo una cartulina on hi vaig enganxar una plantilla que vaig trobar per internet i li vaig retallar una mica les curvetes per repassar-les amb el llapis sobre la fusta del mànec. PErò com que tinc una impressora 3D sempre he pensat de fer-ne una en plàstic, ja sé que li treu el romanticisme a la cosa però no passa res.

El que em feia més mandra era dibuixar-la en 3D perquè el tema espirals no l’acabo de dominar, per tant el que he fet, finalment, és dibuixar molts petits arquets i unir-los.

impr 0

Me basat en la plantilla que fa servir un gran luthier de Cremona que es diu Davide Sora, no el conec de res però els seus videos que té penjats ho demostren.

http://www.davidesora.it/

Com veieu a la foto de dalt primer repasso el contorn del dibuix amb els arquets que seguidament vaig adaptant poc a poc a la corba d’aquest.

després faig unes cavitats que seran les que em marcaran el contorns de l’espiral i que em premetran repassar amb el llapis sobre la fusta quan utilitzi la plantilla.

Després acabo de fer els forats i en faig el 3D

impr 2

impr 1

impr 3

A partir d’aquí he d’utilitzar programes específics per a la impressió 3D, el primer és el NETfab studio, un programa lliure per a retocar o arreglar peces dibuixades en format .stl (format de triangles molt petitets), girar-les o fer operacions senzilletes:

https://www.netfabb.com/

impr netfab 1

Aquí podeu veure com giro la peá per exemple:

impr netfab 2

Amb els retocs (quasi mai s’ha de fer res) ja llestos el deso com a .stl i obro el Slic3r, un programa que serveix per passar del format .stl al .gcode que és el que entén la impressora.

El format Gcode no és més que un sistema de coordenades cartesianes més una coordenada d’alçada barrejat amb altres opcions com temperatura de l’injector, tipus de farcit de l’interior de la peça (ja que són mig buides per dins per no gastar tant plàstic, velocitat de la màquina (per més o meny resolució), posicionar la peça a la safata d’impressió, afegir més peces per imprimir-les totes alhora, i un llarg etc…

http://slic3r.org/

Aquest és el programa:

impr slicer 1

impr slicer 2

Amb el Gcode generat l’enviem a la impressora i aquest n’és el resultat:

20160615_172643

20160615_175701

20160615_183547Ara ja tinc doncs una plantilla per dibuixar les bolutes a la fusta i començar a fer-les.

:)

Comentaris (3)17-06-2016 11:23:09

Com es va fer la sorpresa:

Doncs amb el permís concedit de la Carla penjo una mica el procés que fa servir ella alhora de construir aquesta petita joia.

El primer pas és que algun friki es passi entre 150 i 200 hores de la seva frenètica vida a construir un violí i que, en un moment donat en faci una foto com aquell que no vol la cosa.

IMG-20160607-WA0001

El segon pas és que una altra friki et pilli la foto d'amagat i se la envii al seu mòbil sense que el friki núm.1 se n'assabenti.

Després posa la foto a l'ordinador i li fa uns retocs perquè ningú pugui reconèixer l'autoria del contingut d'aquesta i no hi hagi cap possible infracció de copyright :-)))))

IMG-20160607-WA0002

Així de macu queda el violí que taaaaant em va costar fer!!

Després en separa les peces en un dibuixet i les enumera (només perquè sembli pofessional, eh).

IMG-20160607-WA0003Cada numeret correspondrà a una peça del puzzle de fusta que és la marqueteria.

Ara falta la feina dura que és ajuntar tot de xapetes de fustes de diferents colors i retallarles amb una serra de marqueteria.

IMG-20160607-WA0004

Una vegada tallades les peces es munta el puzzle del revés a sobre un ironfix (o com es digui) perquè es quedin enganxades i, quan s¡'a acabat, s'encola a sobre una base que li servirà de suport i on quedarà fixat per sempre. El que es veurà és l'altra cara del puzzle que s'ha anat confeccionant i és el que podeu veure a la primera fotografia.

En la següent podeu veure com el que es fa és retallar moltes xapetes alhora.

IMG-20160607-WA0005

Aquí es poden veure moltes de les peces ja retallades apunt de ser encaixades unes amb les altres, també podeu observar la meva futura víctima en un estadi molt tendre de gestació.

IMG-20160607-WA0006

Comentaris (2)07-06-2016 18:51:11

Sorpresa!!

Doncs aquesta setmana passada he rebut sorpresa molt agradable. I és que la meva amiga Carla m'ha regalat una marqueteria que ella mateixa ha fet agafant com a plantilla la foto d'un dels meus violins.

Aquesta és la marqueteria en qüestió. Una gran obra d'art i un gran regal!.

marqueteria

Comentaris (0)07-06-2016 18:50:31

Primera viola

Com que fa molt temps que no escric res penjo unes fotos de la meva primera viola que he construit. Es tracta d'un model Stradivari però està feta a base d'una mescla de mesures tretes de molts llocs diferents. El resultat és una cosa bonica però, com que no l'ha tastat ningú encara, no sé com sona.

La tapa és d'avet d'alemanya, el fons de salze de casa meva i el mànec i aros d'auró.

viola1

viola2

Comentaris (0)06-06-2016 14:53:28