marcus
per en 15 Juliol 2013
680 Vistes

Amb el filet inserit a la seva ranura ja puc començar a fer l'arquejat exterior (o bombatura).


Faré servir el mateix sistema que per la tapa i per tant, primer adaptaré la curatura barroerament a la forma de les plantilles i després amb el compàs de corbes i les rasquetes l'aniré pulint.

 

Començo rebaixant l'alçada del plat amb un ribot gran a 14,4mm (segons les mides del full aquell que tinc)

i adaptant la mida longitudinal a la curvatura de la plantilla:

Continuo fent canals per cada una de les plantilles transversals, en total n'hi ha 5 i s'acostumen a fe dels punts d'inflexió del contorn del violí (é a dir, a cada un dels punts on la forma canvia la seva cuvatura):

Una vegada he adaptat totes les plantilles agafo el compas de corbes que m'he fet jo mateix, com veureu a les dues següents fotos és una tonteria fer-lo, de fàcil que és.

 

Amb el compàs traço les corbes de nivell de tot el plat, aquestes m'informaran de la deformació  d'aquest, cosa que és practicament imperceptible a ull nu.

Per traçar les corbes la base de sota del plat ha de ser completament plana, si no és així, el dibuix de la corba resultant sortirà erroni perquè els punts de referència sobre els que s'ha traçat difereixen en alçada respecte uns dels altres i, per tant, es traçaria una corba que no ens definiria el contorn superior correctament,

Amb el mapa de corbes fet (al principi en fer-ne poques és suficient), veiem si ens hem desviat una mica alhora que feiem la superfície tenint les plantiles com a referència.

En la foto de sota es veu claríssim que la superfície generada amb les plantilles no és simètrica. Ara toca, doncs rascar pel cantó inferior esquerre i per la dreta una mica també, aniré rascant fusta amb les rasquetes fins que les corbes resultants siguin una simetria acceptable.

 

 

Aquest és l'aspecte amb el que queda després de tot , no és

Publicat a: Arts
Sigues el primer a qui li agrada això.
marcus
Pots comptar, una mica de paciència i prou!
26 Juliol 2013
Hola. Me gustaría hacerte alguna preguntilla a propósito de tus proyectos de construcción de violines. Yo estoy haciendo mi primer violín y tengo varias dudas. ¿Podrías darme un email donde poder enviarte esas preguntas? Saludos desde Alacant
18 Març 2015