marcus
per en 9 Març 2014
698 Vistes

Després d'una llarga letàrgia blogera he decidit penjar un invenillo que vaig estar fent ahir, estva una ica aborrit i sempre m'havia fet gracia tenir aquest aparell amb el que els senyors cremonensis de la època marcaven els plats per anar arrencant la fusta durant el desvas i deixar-los llestos per acavar d'afinar-los-

Spessimetro a batimento és el nom italià per anomenar a aquesta simple màquina que el que fa és punxar el plat a un determinat gruix per després, amb la gúbia, treure la fusta fins el punt on ha deixat el punxó, d'aquesta manera no has d'estar constament mesurant el gruix del plat per no passar-te treient material.

El model no me l'he inventat jo sino que le agafat d'un paio del youtube que és un crac de veritat, es diu Davide Sora i és d'aquells del qual es pot aprendre mol , sobretot de tecnica (perquè de secres no en dirà ni un).

El que s'ha et ell està basat en el que hi ha en el museu de cremona fet per il signore,

Començo:


He comprat les fustes, mal que me pese, al Bauhaus, vaig anar-hi amb la intenció de comprar uns sarjantets que necessitava, vaig veure les fustes, vaig veure que m'encaixaven perfectament i no em vaig poder resistir (cadascaú té les seves debilitats)

Les marco per tallar-les:

He de conformar una forma rectangular on, en un extrem hi tindrà un eix per on podrà girar la barra superior y a l'altre una forquilla aquesta barra haurà d'encaixar quan sigui baixada.

La forma final tindrà una pinta així però una mica més el.laborada:

Marco a la pala (la barra superior) el punt on tindrà l'eix de otació:

Amb la serra de cinta rebaixo l'extrem de manera que em quedi una part rebaixada de menys gruix perquè pugui encavir-se en la forquilla de l'eix de rotació. L'arrodoneixo, perquè pugui girar sense topar, amb una pulidora de banda (que em vaig comprar fa poc :D)

Acabat l'eix de la pala vaig a pel primer suport vertical que serà el que contindrà l'eix sobre el que rotarà la pala. Els talls els faig amb la serra de cinta també. No tin fotos perquè necessito les dues mans per fer-la anar.

 

Aquí acavada i llesta per posar-la a la barra inferior i acavar de confeccionar l'eix de rotació.

 

Ja he probat l'eix i veig que la pala no pot gira perquè toca al girar per això he de rebaixar una mica més el gruix de la pala en aquest punt,; marco la zona que he de rebaixar amb un compàs .

El rabaix l'he fet amb un tepant vertical on en lloc d'una broca li he posat una fresa petita. El resultat queda molt macu (com diem els de barcelona).

Aquí el conjunt de l'eix montat i probat.

Ara enganxo el suport vertical de l'eix a la barra inferior, ho faig amb un berbiquí perquè queda més 'cool'

Abans i després d'enganxar les dues peces confirmo que estiguin ben escairades.

Com que ja puc fer girar la pala començo a fer l'altre extrem, en aquest hi haurà un altre suport vertical també en forma de forquilla però en la qual s'hi inserirà la pala i farà de tope de baixada. en el punt d'inserció, la pala, tindrà també un rebaix de gruix, per això, per marcar on haurà d'anar i la forma que tindrà aquest rebaix faig aquest inventillo. enganxo un llapis a la perifèria del suport forquilla, presento tot el conjunt i faig girar la pala de forma que el llapis la marqui.

 

D'aquesta manera em queden dues marques (canviant el llapis de lloc) que seran entre les quals hauré de fer el rebaixat.

Marco a on hauré d'inserir el suport de forquilla a la base i faig el mateix procediment d'abans per unir les dues parts, no el repeteixo perquè ja debeu estar badallant.

En aquesta foto es pot veure el regruixament del que parlava abans i tota la pala acabada

Com que ja tinc tota la fusta acabada la puleixo perqupe no quedin es cantos vius i per deixar-la més maca.

Heus aquí la fusta;

Ara la ferralla: necessitaré una base sobre la que punxar i un punxó, la base la faré amb un cargol d'aquells que tenen el cap com arrodonit i tenen una part quadrada per inserir-los a la fusta i picant es quedin més o menys enclavats, a mi em servirà el cap arrodonit com a base on recolzar el plat que estic punxant.

 

Primer faig el forat on anirà la base i segons aquest faré el forat a la pala on anirà el punxó.

El punxó el faré amb un troç de barilla roscada on li faré una punta ben esmolada amb una mola.

Aquí el teniu:

Fotu el punxó el forat que he fet per a la base, l'apreto perquè quedi recte i m'asseguro que estigui totalment perpendicular a la base.

Punxo la pala per marcar on haurà d'anar el forat pel punxó.

Aquí teniu el foradet

 

Faig el forat a 6mm. però, per la part de sota, faig un forat una mica més gran, de 8mm, per inserir-hi a pressió una femella del mètric de la barilla del punxó.

Aquesta femella haaurà de quedar pressionada i no moure's, estaria bé que estigués enganxada amb cola per assegurar que no es mogui mai, l'objectiu daquesta femella és poder girar el punxó perquè pugi i baixi i, d'aquesta manera, ajustar-lo per col.locar.lo a la mida que vull.
 

Els sistema és aquest, complicat oi?.


La palometa de la part superior és per apretar el punxó perquè no es mogui, desapretant la palometa i girant el punxó sobre la femella fixada a sota podré graduar la mida a la que vulgui, quan ja la tinc apreto la palometa i així no se'm mou el punxó.

Pr acabar faig dos foradets per poder posar sarjantets i agafar tota la màquina.

I aquí està acabada;

 

Publicat a: Arts
Ness
ets un manetes!!! Una pregunta, no t'han dit mai, si sonen fort els teus violins? Un violinista del qual fa música de cambra el meu germà, en té un que li sona fluix....els teus com són?
9 Març 2014
miquel pubill
ets un crac!!!
9 Març 2014
marcus
Gràcies als dos, Els meus violins són normalets, excepte el primer que sona fort, de fet et fa mal les orelles, però els altres que he fet , i ahir vaig montar l'últim, sonen fluix. És desesperant però és el que hi ha.
9 Març 2014